Canviem l’educació

L’espai les Nòmades és una escola-cooperativa de criança compartida que es troba al barri de Sant Andreu. És un projecte en fase de creixement que es va iniciar l’abril de l’any passat. El passat 31 de gener van realitzar un mercat de segona mà, per visibilitzar el seu projecte al barri. La cooperativa Etcs ha impulsat aquest projecte amb la voluntat de donar alternatives a l’ensenyament majoritari en el nostre territori. Pretén responsabilitzar a pares, alumnes i educadors de l’ensenyament i l’educació de la nena/nen.

El treball que es fa des de la cooperativa les Nòmades està dirigit a totes les edats. L’escola de matí, “Escoleta”, acull a nens de 2 a 6 anys, i a la tarda es realitzen diversos tallers adreçats des dels més menuts, fins als més grans. Estan explicats amb detall a la pàgina web de la cooperativa. Tota la feina que es fa està dirigida a potenciar la creativitat, i la llibertat de decisió de l’infant. Si ens centrem en “l’Escoleta, es plantegen 3 eixos d’actuació, “la mirada de l’infant”, “les famílies”, i “la xarxa”.

Dintre d’uns límits de respecte cap al company, cap a l’educador i cap al col·lectiu, l’infant decideix tot el que vol fer. Des de si es posa la jaqueta fins a on vol jugar. Es permet que l’infant faci el que li vingui de gust perquè experimenti i satisfaci les seves inquietuds i curiositats. Les educadores plantegen unes propostes, i les noies/nois escullen. Són activitats que potencien la llibertat de moviments, la expressivitat, la creativitat i la interacció amb els companys. Com per exemple anar al parc i no prohibir que es treguin les sabates o la jaqueta, ja que constipar-se o fer-se mal també és part de l’aprenentatge. Segons una psicòloga del projecte, Iraia Mir, la prohibició és “més la por dels adults que no pas el perill real”.

Ser cooperativa serveix per implicar d’una forma directa als pares. Es fa una assemblea mensual per tal de comunicar-se amb els pares, i prendre decisions conjuntament. Aquest format permet trencar amb la idea de que l’ensenyament i l’educació només es feina dels mestres, els pares tenen un paper fonamental en el creixement intel·lectual del nen. Es faciliten espais i moments perquè els pares puguin treballar en el treball.

10273956_314484055376508_1050803286299814125_n.jpg
Interior de l’espai. Les Nòmades

“L’escoleta” entén que no es pot treballar l’educació sense els agents exteriors, per això s’aposta per la col·laboració de diverses entitats del barri, i de la ciutat. Es vol establir una relació de cooperació. Les entitats aporten experiència i teixit associatiu a l’escola, i “l’escola enriqueix la vida comunitària”, segons les educadores. Aquest punt és el que actualment està en procés de construcció. Un dels projectes que han iniciat per donar-se a conèixer a les entitats i col·laborar amb elles, és el mercat de segona mà. El passat 31 de gener es va portar a terme al local de les Nòmades, juntament amb sis entitats del barri. Es va optar per fer-ho al local, per tal de que la gent ubiqués el projecte, i sabes de la seva presencia. “Va anar molt bé”, segons Iraia Mir, “es van assolir els objectius, encara que si ho haguéssim realitzat a l’aire lliure ens hauríem visibilitat encara més”. Es té pensat tornar a repetir l’experiència quan les temperatures comencin a pujar.

El finançament d’aquesta cooperativa es realitza mitjançant els pares, i el mecenatge per part de particulars o empreses.

Jaume Gil