“La sanitat no es ven, es defensa”

En Joan haurà d’anar coix durant tot aquest any. Té una fissura al menisc i l’han d’operar. Per què no podrà gaudir de la sanitat pública, tot i pagar els seus impostos? El següent personatge en té molt a dir.

activistes-al-cap-de-sant-andreu-caralp-marine
Activistes al CAP de Sant Andreu. Caralp Mariné

Ramón Bagó fou uns dels impulsors del Consorci Hospitalari de Catalunya, a la vegada que president i fundador de la distribuïdora Serhs.  Són incompatibles els dos càrrecs? El Consorci va adjudicar a l’empresa Serhs contractes per valor de 4,6 milions d’euros per serveis a la xarxa d’hospitals y centres de salut gestionats per l’empresa pública, segons la investigació de Cafè amb Llet. Per tant, Bagó va utilitzar la seva influència a l’organisme públic per contractar la seva empresa. La sanitat no té diners? L’esfondrament del pressupost sanitari té el seu origen en la mala gestió que se’n va fer. Cap institució política ho va evitar, per això Bagó no és un cas aïllat. Ara rebem l’herència que ens han deixat, i toca protestar.

Pocs minuts abans de les 20h, CAP de Sant Andreu i CAP de Rio de Janeiro. Una setantena de persones entren amb pancartes als vestíbuls dels dos Centres d’Atenció Primària. “La Sanitat no es privatitza, ni ara ni mai”, una tela mostra les intencions dels ocupants. Els respectius directors baixen per veure el que succeeix. “Retallar la sanitat també és assassinar” criden els ocupants.

La coordinadora d’entitats del SAP Muntanya, amb l’ajuda de Marea Blanca, va organitzar el passat 15 de maig una acció conjunta als dos Centres d’Atenció Primària barcelonins. Pretenien posar de manifest com ha afectat la caiguda exponencial del pressupost de sanitat en aquests últims anys. Serveis d’urgències col·lapsats i atenció mèdica insuficient són producte de l’acció política. No es cobreixen les places vacants per jubilació, i el personal interí se’l pot acomiadar fàcilment. “Gent amb 15 anys d’experiència ha anat al carrer, perquè no tenia plaça fixa” relata la vocal de salut de l’AVV. Què comporta això? La por a protestar.

Per què hem arribat a aquesta situació? Tornem a l’escena política. L’expresident de l’Institut Català de Salut, Josep Prat Domènech, va compaginar aquest càrrec amb la vicepresidència d’un dels majors grups sanitaris privats d’Espanya, USP Hospitales. Prat era l’encarregat de supervisar com afectaven a la sanitat les retallades. Per tant posseïa gran quantitat d’informació privilegiada sobre l’estat de la sanitat, una oportunitat de negoci molt interessant per qualsevol grup privat. El director de l’ICS es designat per la Generalitat, CIU el va nomenar l’any 2011. El mateix partit que més a reduït el pressupost de la sanitat aposta per la sanitat privada. Si la sanitat pública és precària, les empreses privades tenen un mercat de negoci més gran. Hem de passar-nos a la privada i pagar per partida doble l’atenció sanitària? Què hi podem fer?

durant-la-cadena-humana-jaume-gil
Durant la cadena humana. Jaume Gil

Diumenge 17 de maig, 10:30, Plaça Orfila. Ja està tot preparat per iniciar la lluita per la defensa de la sanitat pública. Centenars de persones il·lusionades i alegres volen revertir la situació de la sanitat pública. Caminaran, juntament amb la columna de Nou Barris, fins a l’Hospital de la Vall Hebron. “La sanitat pública no es ven, es defensa” o “Artur Mas, a quina mútua vas?” seran els càntics preferits durant la travessa.

Dos hores més tard 1500 persones ajunten les seves mans i s’encadenen de forma simbòlica al voltant de tot l’edifici. L’èxit de l’acció és patent.“Ja és la tercera cadena humana que fem, però mai havíem tingut tant suport popular”, relata uns dels membres del SAP Muntanya durant la lectura del manifest. Les seves intencions són defensar la sanitat pública i evitar la privatització de l’hospital. “Hi ha precarietat laboral, s’han tancat plantes i ja no s’ofereixen tants serveis”, a la vegada 1000 usuaris són derivats a hospitals “amb ànim de lucre”. Per això la portaveu reclama que “s’han de posar les institucions al servei de la gent, i no als interessos del capital”.