Un sistema econòmic diferent és possible

“La riquesa de la cultura està captiva pel capital, mercantilitzada i orfe d’emocions”. L’inici de la taula rodona ja ens mostrava als espectadors el caràcter de la V Fira d’Economia Solidària de Catalunya, celebrada al recinte de la Fabra i Coats. Els ponents del col·loqui van discutir extensament sobre el paper de la cultura en la transformació social.

La música, l’art, el teatre, l’escriptura… poden trencar la dicotomia de ser una indústria de consum o ser un hobby. Existeixen alternatives per poder viure de professions artístiques i ser conseqüent amb el teu entorn. Els ponents van presentar projectes com l’Ateneu Popular de Nou Barris, Irehom o Clownia. Diferents entre si, però amb un objectiu comú, generar una xarxa comunitària transformadora i alternativa.

v-fira-solidaria-jaume-gil
El col·loqui va donar el tret de sortida a la V Fira Solidària. Jaume Gil

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya només tracta la cultura, deveu pensar. Res més lluny de la realitat. En aquesta edició més de 200 entitats han participat a fer créixer una fira que serveix d’altaveu a projectes de tots els àmbits. Tot ells pensats per cobrir les necessitats de les persones, a ser una alternativa real. Des de l’habitatge o l’alimentació, passant per les finances, fins l’educació i les energies renovables.

Entrar a la zona de les entitats era un gran shock, no hi cabia ni un fil. Més de 190 expositores ocupaven l’espai, agrupades segons el seu àmbit d’actuació. Tantes experiències i iniciatives provocaven estupor al visitant novell, massa informació. “És una fira que costa assimilar, has d’anar mínimament informat per gaudir-la”, em comentava un dels assistents.

La Xarxa d’Economia Solidària porta organitzant la fira durant cinc anys, i s’ha convertit en un referent per tots aquells que aposten per un model socioeconòmic diferent al que domina el nostre món. La primera edició va comptar amb una assistència d’unes 4000 persones, la fira d’enguany ha aplegat a més de 21000. Aquestes dades demostren la gran força que té l’organització.

Cal relativitzar, però, la força de l’economia solidària. Les empreses que dominen els sectors de consum són multinacionals, molt allunyades de pràctiques ètiques. El sector financer està dominat per bancs que financen la indústria armamentista, el sector del tèxtil per firmes que produeixen a fàbriques amb mà d’obra gairebé esclava, el sector alimentari per cadenes que distribueixen productes amb una gran quantitat de químics. Per tant, un sistema econòmic alternatiu respectuós amb el territori i les persones és necessari, però encara queda un llarg camí per recorre.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s